úterý 3. dubna 2012

POSTŘEHY Z ITÁLIE II

Monika Skokanová, Češka žijící v Itálii tentokrát o víkendové italské večeři:


Lidé v Itálii jsou ochotni za jídlo a dobré pití utratit nehorázné penize. Narozdíl třeba od nás Čechů.
Jí velmi radi a jí velmi hodne. 


Když jdete v Itálii o víkendu na "obyčejnou" večeři, tak počitejte s tím, že Vám na stůl bude prineseno:
- grissini - jemné slané tycinky, které pomáhají zabít čas a prázdné ruce, než vám donesou jidlo 
- jidlo: 
* verze a) 
    - l'antipasto - převažně bruschetta s rajčátky nebo talířek s nakrájenými sýry a salámy
    - il primo - první chod - u nás se ji polévka, u nich jsou to těstoviny nebo rizotto. Polévky se v Italii skoro vubec neji.
    - il secondo - hlavní jídlo, podle regionu máte na výběr jak z masa, tak z ryb a mořskych plodů, s přílohou, v Lombardii se k masu podává polenta 


  * verze b) 
- pizza
- il dolce - dezert (kalorické bomby jako tiramisu nebo crème brulèe nebo panna cotta 
- il caffè - piji to jejich male silne kafe i po veceri, ktera konci kolem 10-11 večer
- l'ammazzacaffè - doslova "zabijec/prebijec kavy" - většinou je to citronový likér Limoncello nebo Grappa 
Během večeře ke všemu pojidaji neopomenutelny bilý chleba a nesmí chybět víno.
Cena za jednoho v takovém případě vychází v přepočtu plus minus na 1.000-1.500-2.000 korun na osobu (podle regionu) a to je ještě dobrá cena.

1 komentář:

  1. Mnoho gramatických chyb, chybí háčky, čárky, závorky, fakta nejsou úplně přesná. Kdo to psal?

    Jinak děkuji za pokus o přiblížení toho, co se v Itálii jí...

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.