neděle 1. dubna 2012

Čas Aperitiva




Mezi další super italské tradice patří tzv "Aperitivo". To ale dnes ve většině velkých italských měst neznamená "dát si sklenku něčeho ostřejšího před večeří". Aperitivo je společenská událost, při které nikdy nikdo nechce chybět. 
Začíná okolo 19:00, kdy většina Italů končí v práci. Ale nikdo z nich nepospíchá domů, k televizi a ke svíčkové se šesti. Všichni míří na Aperitivo, kde si odpočinou, setkají se s přáteli či rodinou a pobaví se. Bary ve velkých městech (a zejména v Miláně, kde tuto tradici povýšili téměř na umění) předládají naložené tácy, plné nejrůznější pochoutek. Od salátů po těstoviny, od sýrů k sušené šunce, od crostini po velké bruschetty, od patatine fritte po naložené olivy. A vy? Naberete si, na co máte chuť a můžete si chodit přidávat do té doby, než dopijete svůj drink. 
Ostatně drink je nejzásadnější částí Aperitiva a díky němu se Aperitivo stalo tak populární.


To nejskvělejší na aperitivu je atmosféra. Objednáte si aperitivo drink, hlasitě si povídáte za poslechu hlasité hudby DJ's, probojováváte si cestu k pultu s jídlem, narážíte do lidí, kteří si v hloučku vesele povídají a až si naberete jídlo, prorážíte si s plným talířem naloženým samými pochoutkami cestu zase zpět ke stolečku. Kde už na vás čekají hlasití kamarádi..... A to všechno dokola, než vypijete drink.


Tvz. Aperitivo prý vzniklo už v římské říši. Pochází z latinského názvu "aperire", což znamená něco jako začít nebo otevřít. A jeho cílem má být nastartovat chuť k jídllu. Ale opravdické Aperitivo vzniklo mnohem později, před 200 lety v Turíně, kde Antonio Benedetto Carpano začal vyrábět, v obchodě pod arkádami centrálního náměstí Piazza Castello, aromatizované víno vyrobené s infuze bylinek a koření. Od té doby se stal vermut par excellence aperitiv a symbolem města Turín. Jeho obliba se rychle rozšířila po celé Itálii. A to nejen proto, že nápoj stimuluje vylučování žaludečních šťáv, které mohou zvýšit pocit hladu a je také velmi prospěšný k procesu trávení. Italové si ho zamilovali, protože se jim tradice setkávání se, popíjení a malého uždibování dobrůtek před večeří líbila.


Z Aperitiva se stala módní záležitost. V menších městech nepojímají Aperitivo tak pompézně, jako již ve zmiňovaném Miláně, kde se bary v luxusní nabídce předhánějí. Na italském venkově dostanete sklendu Aperitivu společně s několika malým crostini nebo klidně jen mističkou buráků. V Miláně, Turíně, v Janově, ve Florenci či v Římě je aperitivo pompéznější.  A taky samozřejmě dražší. Za jeden aperitovo drink s občerstvením se obvykle platí kolem 9 euro. V Miláně jsou aperitivo bary plné k prasknutí a než se probojujete k pultu s jídlem, musíte si postát ve frontě. Kterou ale italská  mládež využívá k seznamování a flirtování:))))




Mezi nejoblíbenější aperitivo drinky patří: Pirlo (vytvořený ve městě Brescia, v regionu Lombardia, skládající se z:. Bílého vína, Campari) - nebo Aperol - do kterého se navíc přidává sodová voda), Rossini (pojmenovaný podle slavného skladatele, jahodové pyré a Prosecco), Negroni (campari, gin a martini rosso) či Sbagliato (campari, martini rosso a proseccco)


V Čechách podobná tradice bohužel není. Bývávala v café Jericho, kde se nepravidelně každou neděli v měsící aperitivo pořádalo. Byla to skvělá, velmi populární akce, plná skutečných (na klasické aperitivo možná až moc luxusních) lahůdek. A uměli namíchat i skvělé Negroni...... Jestli se v Jerichu k akci vrátí, budu vás informovat.
Až ale budete v Itálii, tak neseďte v sedm doma - Pojďte do baru!!!!




recept na NEGRONI:
1 díl ginu
1 díl campari
1 díl martini rosso
s hodně ledu zamíchat v šejkru

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.