pondělí 2. dubna 2012

Kde se vzala, tu se vzala - PIZZA


Znáte snad jiné světové jídlo, které je na celém světě takovým fenoménem? Pizzu znají všichni. Bohužel ne všichni jí umí tak skvěle a nepřekonatelně jako Italové. Ostatně, jestli jste v Neapoli či jinde v Itálii pizzu ochutnali (a nebylo to v nějaké turistické restauraci s "turistico menu") víte, že té se zkrátka nic nevyrovná. 



Pizza ve své nejzákladnější podobě má dlouhou historii. Říká se, že ji dokonce na horkém kameni pekli už starověcí Řekové.  
Slovo "pizza" je z latinského slova picea, čím se označoval placatý chleba. Dnešní pizze se však příliš nepodobal. Až od středověku začala mít pizza modernější vzhled i chuť. Bylo to hlavně proto, že se na ní začal dávat sýr z vodního buvolla - mozzarela - a tím získala základ své chutě. 
Největší revoluci však pizza zažila zavedením rajčat do italské kuchyně což se stalo až v 18.  století. I když rajčata se do Itálie dostaly už roku 1530, tak se v kuchyni nepoužívali. Byly považovány za jedovaté a ěstovány jen pro dekoraci. Nicméně inovativní (a pravděpodobně velmi hladoví) rolníci z Neapole začaly tuto "smrtící" zeleninu používat na své "pizzy". Ten den byl jedním z nejzásadnější v historii italské gastronomie.  Trvalo to dost dlouho, než se rajčata na pizzu začala hojně používat. 
Roku 1738 ve městě Neapol vzniká první pizzerie Port'Alba - nejprve prodávala jen pizzu venku pro chodce, od roku 1830 se z ní stala tradiční pizzerie. To bylo v době kdy si pizzu tedy jídlo chudých vášnivě oblíbila i šlechta, a nemohla se jí nabažit. 


Oblíbená pizza Margherita vděčí za svůj název královna Margheritě, která v roce 1889 navštívil Pizzeria Brandi v Neapoli. Pizzaioli (výrobce pizzy)vytvořil pizzu pro královnu, která obsahovala tři barvy nové italské vlajky. Červená (rajča), bílá (mozarella) a zelená (bazalka) Klasickou neapolskou pizzou je i Marinara, na které nesmí chybět oregano, ančovičky a mnoho česneku. Pizza Napoli má zase mozzarelli, rajčata a ančovičky. Pizza Capricciosa je charakteristická zálivkou z hub, parmskou šunka, artyčoky, olivami a vařeným vejcem. Na pizzu Pugliese se využívá místních kapary a oliv, zatímco pizza ze Sicílie může mít dostatek zálivky, mořské plody, vejce natvrdo i hrášek.

Nejnovější pizza trend, který se získává na popularitě, je vznik sladké pizzy a tradiční italské pizzerie se snaží přizpůsobit tomuto trendu pomocí jedinečných ingrediencí. 

Existují i striktní pravidla zahrnují přípravu pizzy například, že se peče v troubě na dřevo,  že základna musí být prováděna ručně, že velikost pizzy by neměla být víc než  35 cm v průměru nebo by neměla být silnější než centimetr v centru.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.