Monika Skokanová, Češka žijící v Itálii tentokrát o víkendové italské večeři:
Lidé v Itálii jsou ochotni za jídlo a dobré pití utratit nehorázné penize. Narozdíl třeba od nás Čechů.
Jí velmi radi a jí velmi hodne.
Když jdete v Itálii o víkendu na "obyčejnou" večeři, tak počitejte s tím, že Vám na stůl bude prineseno:
- grissini - jemné slané tycinky, které pomáhají zabít čas a prázdné ruce, než vám donesou jidlo
- jidlo:
* verze a)
- l'antipasto - převažně bruschetta s rajčátky nebo talířek s nakrájenými sýry a salámy
- il primo - první chod - u nás se ji polévka, u nich jsou to těstoviny nebo rizotto. Polévky se v Italii skoro vubec neji.
- il secondo - hlavní jídlo, podle regionu máte na výběr jak z masa, tak z ryb a mořskych plodů, s přílohou, v Lombardii se k masu podává polenta
* verze b)
- pizza
- il dolce - dezert (kalorické bomby jako tiramisu nebo crème brulèe nebo panna cotta
- il caffè - piji to jejich male silne kafe i po veceri, ktera konci kolem 10-11 večer
- l'ammazzacaffè - doslova "zabijec/prebijec kavy" - většinou je to citronový likér Limoncello nebo Grappa
Během večeře ke všemu pojidaji neopomenutelny bilý chleba a nesmí chybět víno.
Cena za jednoho v takovém případě vychází v přepočtu plus minus na 1.000-1.500-2.000 korun na osobu (podle regionu) a to je ještě dobrá cena.
Mnoho gramatických chyb, chybí háčky, čárky, závorky, fakta nejsou úplně přesná. Kdo to psal?
OdpovědětVymazatJinak děkuji za pokus o přiblížení toho, co se v Itálii jí...