sobota 7. dubna 2012

Buona PASQUA a tutti - Veselé Velikonoce všem:)))



Velikonoce v Itálii, to je hlavně náboženské tradice a jídlo. Pořádají se bohaté hostiny o několika chodech. Kromě jehněčího se vydatně pojídají preclíky. Jejich zkroucený tvar má představovat založené ruce při modlitbě. Všudepřítomné jsou i velikonoční čokoládová vajíčka. Ale nezapomíná se ani na klasická vejce, která jsou symbolem jara. V některých oblastech nosí hospodyně celá vejce do kostela k posvěcení, pak je dají na stůl a kolem nich naskládají všechno ostatní jídlo.
Na italských stolech neuvidíte beránka ani zajíčka, ale holubici Colomba Pasquale ("velikonoční holubice") V podstatě chutí hodně připomíná tradiční vánoční  Panettone a Pandora.
Těsto na Colombu se provádí podobným způsobem jako na panettone, moukou, vejci, cukrem, máslem a přírodního kvasu, Těsto se pak dá do formy holubice  a přelije se cukrem nebo mandlemi.”

Velký pátek, Bílou sobotu i Velikonoční neděli probíhají bohoslužby, který se účastní i nevěřící část Italů. Velikonoční pondělí také probíhá v duchu pikniků a výletů.

Buona PASQUA a tutti

Velikonoční holubici můžete sehnat ve všech obchodech s italskými lahůdkami

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.