středa 18. dubna 2012

Jak se dělají těstoviny

Když jsem před dvěma lety v Toskánsku sbírala recepty od místních starousedlíků, ptala jsem se šéfkuchaře restaurace Il Glorione, jaké těstoviny si koupit. Jaká značka je nejlepší? Rozčílil se (tak jak to Italové umějí) a řekl s vážnou tváří: "ŽÁDNÉ!" Pak mi vysvětlil, že nejlepší těstoviny jsou ty, které si udělám sama doma. A od té doby doma válíme:))))



Základ? Dobrý a hlavně co možná nejdelší váleček. Jiný, než jaký používáme v u nás. Je užší a hlavně delší. Měl by mít minimálně 80 cm na délku. Sehnat něco takového může být v Čechách trochu problém, ale v mém milovaném Wine and food prodávají zhruba metrové "matarello" (váleček). Předtím, než ho prvně použijete, důkladně ho omyjte, nechte oschnout a poté po něm rovnoměrně rozetřete olivový olej. Stačí jen tenká vrstva. Poté lehce posypte moukou. Takto "nastartovat" váleček je jednou za čas dobré provádět (pokud tedy pravidelně válíte).



Dobré těsto potřebuje:
na 100 g mouky 1 vejce, a kapku olivového oleje (doporučuji dělat nejméně z půl kg mouky, samozřejmě mouky italské). Z mouky si udělajte "kráter", doprostřed vyklepněte vajíčka, zakápněte olejem.




Poté vajíčko vidličkou rošlehejte, pomalu přidevejte okolní mouku. Vznikne vám tuhá hmota, kterou už můžete začít hníst. A pak už stačí jen pomalu, ale velmi důkladně hníst těsto. Výsledkem by mělo být vláčné, hladké, nelepící se, pružné těsto, které necháme chvíli odležet v potravinové folii.



A jde se na to:)))
Na válení těsta potřebujete prostor. Kuchyňskou linku, nebo jídelní stůl. Jestli jste jste těsto dobře uhnětli, není třeba plochu, na které budete válet, příliš posypávat moukou.




Těsto válejte důkladně a opatrně. Se speciálními pohyby (viz video). Ale neotálejte, čím déle budete válet, tím víc těsto ztrácí na pružnosti. Válení by vám nemělo zabrat déle než 10 minut.
Těsto by mělo ve výsledku vyválené na velmi tenkou placku.






Pak už je na vás, jaké těstoviny z těsta chcete mít. Nejlehčí jsou nejspíš tagliatelle. Těsto svinete do ruličky (viz obrázek) a krájíte. Připravené těstoviny můžete rovnou vařit v vroucí vodě. Budou hotové zhruba za 2-3 minuty. Pokud je chcete uschovat na později, uvážete do hnízd a necháte cca den sušit. Poté vložte do uzavíratelné nádoby. Až vás přepadne chuť na domácí těstoviny, budete je tak mít hned po ruce.









4 komentáře:

  1. Výborný podrobný popis, už se nebojím domácích těstovin a hurá na ně, jen co seženu váleček :).

    OdpovědětVymazat
  2. Tak mě zajímá výsledek:)))) Držím palec:)))

    OdpovědětVymazat
  3. první těstoviny zdolány, použila jsem špaldovou celozrnnou mouku a normální váleček, výsledek výborný, ale stejně až dorazím do Prahy, tak váleček pořídím :). Děkuji za pěkný popis postupu.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.