pondělí 23. dubna 2012

Caffé




Bylo by těžké myslet na Itálii bez kávy. Italové milují kávu a pijí jí velkém množství, jak v barech, tak i doma.
Pro mnohé z nich den nezačíná bez jednoho nebo více šálků kávy. Populace je rozdělena mezi ty, kteří rádi pijí svou ranní kávu doma, podle rituálu, který může změnit v závislosti na rodině a ty, kteří dávají přednost snídani a tedy i kávě v baru.



Pro přípravu kávy doma musíte mít caffetieru, tzv. "moka". A i u tohoto typu připravy se vedou diskuse o tom, jak silný má být plamen, pod konvicí, o tom, že se má otevřít víko, když se káva začne vařit, aby pára na něm uchycená napadala zpět do kávy.
Káva v caffetieře je hotová, když konvice začne dělat ono pověstné: krkrkrk.



Caffé v baru je něco docela jiného, než doma a i zde panuje rituál. Tak za prvé - u ranní kávy se nikdy nesedí u stolu, ale zůstává se stát u baru, kde jste si kávu objednali. Všichni stojí natěstnáni na sebe a sledují ruch kolem sebe. Takový pravý italský bar ve velkém městě stojí mezi 7.00 a 9.00 ráno za návštěvu jen pro tu neopakovatelnou atmosféru.

Při objednání kávy v baru v Itálii, mějte na paměti rozdíl v ceně. V mnoha z barech může espresso stát čtyřikrát více, pokud budete sedět u stolu, než pití v baru.

Spotřeba kávy se samozřejmě neomezuje pouze na dopoledne. Italové mají chuť na hořký nápoj během přestávky a hlavně po obědě. V tomto případě může káva doprovázena i kapkou něčeho ostřejšího.

A dát si po jídle cappuccino? No to je doslova ohavnost. Italové jsou na toto téma velmi citliví, do jisté míry až "fundamentaličtí". Zkrátka jejich kafe je nejlepší a ostatní země jsou v tomto ohledu "kacířské":)))

Káva pochází z Etiopie a do Evropy se dostala až 16. století z Blízkého východu, se kterým hojně obchodovaly tehdy velmi bohaté Benátky. Káva místním obchodníkům zachutnala a v roce 1645 už se v Benátkách otevřela první kavárna..... Skvělá tradice kaváren pak pokračovala až do 20 století. Škoda jen že i z této tradice pochází Starbucks a jemu podobné řetěžce.




Fakta o kávě
Káva je nápoj získaný mletím semen některých druhů malých tropických stromů, které patří do rodu Coffea. I když v rámci rodu Coffea jsou identifikovány a popsány více než 100 druhů, jsou komerčně nejběžnější jsou '"arabicca" a "robusta".
Arabica pochází z Etiopie a její semena mají mnohem nižší obsah kofeinu než ostatní druhy
Robusta pochází z tropické Afriky a její pěstování začalo až v devatenáctém století.
Italové používají oba druhy, záleží na regieonu. Na jihu mají rádi silnější kávy a proto je tam populárnější Robusta.
Káva se v Itálii nepěstuje. Její zrna jsou dovážena z Afriky, střední a jížní Ameriky nebo Indonézie. Vyjímečnost italské kávy je tedy především v jejím pražení, které už probíhá na italském kontinentu.

Jak vznikla káva
Z arabské slova "qahwa"  a tureckého slova Kahve, odtud bylo ke slovu "caffé" neboli "káva" jen krůček.

Existuje mnoho legend o původu kávy.
Nejznámější se říká, že pastýř koz Kaldi, jednou v noci vedl své kozy kolem kávovníku. Ty  jej začaly okusovat a celou noc nespaly, měly spoustu energie. Nakonec si toho Kaldi všiml, rozdrtil semena a uvařil si nápoj, který mu dodával energii.

4 komentáře:

  1. Pěkný článek, bude nějaké rozšíření ? Třeba jaké druhy kávy se nejvíc pijí a co třeba si Italové do kávy dávají ( pstřejšího ) apod.? Všechny články tady doslova hltám, díky

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě bude dalekosáhlé pokračování......:))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé..na mé stránce jsem tě nominovala na ocenění - http://cucinare-con-amore.blogspot.com/2012/04/versatile-blogger-award.html

      Vymazat
  3. Tak super, díky:))) Tak budu muset ten Tvůj blog zkouknout:))))

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.