středa 21. března 2012

Žebírka na šalvěji a bílém víně

K včerejší večeři jsme si uvařili starý recept z Benátska. Je velmi jednoduchý, prostý, plný "upřímných" chutí.

1,2 kg vepřevých žebírek rozdělených na žebírka
olej
4 stroužky česneu
hrst čerstvé šalvěje
sklenice bílého vína
sůl a pepř


Na velké pánvi (nebo velkém litinovém hrci) na oleji osmažte zprudka žebírka po obou stranách. Poté přidejte česnek a šalvěj. Po chvíli přilijte víno. Nechte čtvrt hodinku povařit. 


Osolte, opepřete, stáhněte plamen, častečně hrned přikryjte pokličkou. Vařte ještě cca 45 minut do změknutí. Jestli bude potřeba vždy podlijte trochou vody. Vyndejte žebírka z hrnce. Ze zbytku vepřové šťávy, která v hrnci zbyla cca půl odeberte. Do zbytku nalijte sklenku vody, vařte na prudkém plameni a oškrábávejte zbytky masa ze stěn hrnce. Výsledkem by měla rychle být tmavá omáčka.


Žebírka podávejte s italskou bramborovou kaší či polentou, přelité omáčkou. 
Recept na kaši: uvařte neoloupané brambory, pak oloupejte. Do dolní části dvojitého hrnce nalijte vodu, do horní vložte máslo, do kterého rozmačkejte uvařené brambory.  Uvařte si hrneček mléka a postupně ho vlévejte do brambor, vešlehejte i nastrouhaný parmazán. Můžete nastrouhat i trochu muškátového oříšku. Brambory se změni v nadýchanou hmotu. 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.