sobota 17. března 2012
Italové u jídla
Stolování (tedy konzumace jídla) je v Itálii společenskou událostí a Italové si na něj vždy udělají čas. Jídlo je stmeluje. Základem ale je, že se italské menu málokdy omezí jen na jeden chod - byť by byl sebevíc hutný. Neexistuje ani název jako "hlavní chod". Prvním chodem bývá předkrm "antipasti"- ať už crostini či bruschette, pobřežní města vám nejspíš nabídkou malou ochutnávku mořských plodů. Druhým chodem tzv primi piatti bývají těstoviny (někdy i rissoto nebo polévka) - ať tak či tak podávájí se v polévkovém talíři. Když zkonzumují primi piatti, dají si přestávku (v restauracích například bývá zvykem, že si druhý chod objednávají teprve až po dojezení prvního). Druhý chod se vybírá tak, aby souvisel s druhým. Pokud například již zkonzumovali lasagne, dají si k secondi piatti něco lehčího. Většinou nemají přílohy - místo toho volí zeleninu "contorno", která se připravuje podle sezóny, co je zrovna na trhu. Teprve po secondi piatti se hlásí o slovo salát, kde pochopitelně nesmí chybět kvalitní olivový olej. A dezert? Málokdy bývá něco pečeného (o dortu nemůže být řeč). Zvyklost je dávat si jako sladkou tečku různé druhy marinovaného ovoce.... A pak.... No rozhodně "un café"! Ale pozor! Bez mléka. S malým šálkem poctivé kávy, případně skleničkou grappy vám krásně slehne.....
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.