úterý 27. března 2012

7 omylů o italském jídle



1. Caesar salát
Všechny "rádoby" italské restaurace ho mají na jídelním lístku. Ve skutečnosti na tomto salátu není vůbec nic italského. Ještě před několika lety, by se vám italští číšníci vysmáli, kdybyste chtěli na salát parmazán a krutony. V posledních letech však "najeli" na mezinárodní notu a už občas tento salát, který vznikl v USA, ve svých menu nabízí. V klasické italské restauraci však nic tomu podobného nenajdete! 

2. Lžíce na spaghetti
Italové nikdy své spaghetti nejedí s vidličkou a lžící. A nikdy ji také v Itálii k objednaným dlouhým těstovinám nedostanete. Italové se spaghettami živí prakticky od narození, takže se není co divit, že je umí jíst jen s vidličkou a to velice noblesně.Totéž platí i pro řezání dlouhých těstovin nožem. 

3. Salát jako předkrm
V Itálii je salát podávaný buď jako příloha nebo jako samostatný chod po secondi piatti.  Italové ho požívají, aby si očistili "patro" od chuti druhého chodu a případně se jím připravili na dezert. 

4. Cappuccino po jídle
V Itálii je cappuccino považováno za nápoj určený pro snídani a po poledni ho žádný Ital nepije. Jestli si po večeři objednáte cappucino či dokonce latté, pravděpodobně tím svého čísníka velmi překvapíte a bude nechápavě kroutit hlavou. Je tu zvykem pít po jídle espresso, které pomůže s trávením.  



5. Skořice na cappuccino
Prapodivné věc, která se u nás bohužel uchytila. Žádný Ital by si tímto svůj ranní nápoj neposypal. Ani kakaem, ani čímkoli jiný. Základem dobrého cappucina je dobře ušlehaná pěna.

6. Olej a máslo s chlebem v restauraci
Přestože kombinace olej, máslo, chléb je v Česko-italských restauracích běžná, v Itálii vám nikdo nic podobného nenabídne. Není to vůbec typický italský zvyk.... těžko říct, proč je u nás tak oblíbený.

7. Italové mají velké večeře
Ve většině případů Italové jedí těžší na oběd než večeři.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.