sobota 17. března 2012

Velké osobnosti italské kuchyně


Marco Gavio Apicio
Tento vážený Říman Tiberiův současník, vlastně začal s historií gastronomie. Možná proto, že měl rád rafinované lahůdky... a tak kulinářskému umění zasvětila celý život. Ostatně jeho jméno je spojeno s první kuchařkou.  Na stoly Římanů přinesl čerstvé ovoce a zeleninu ze všech koutů Říše.  Přiměl je, aby na stůl dováželi ryby (vždyť moře není zas tak daleko). A tak si on i ostatní patricijové užívali, jedli vleže (jak bylo jejich zvykem) a pili zásadně neředěné víno! Mnoho informací z této první kuchařky se pak šířílo, recepty opisovali mniše v klášterech. Itálie se k nim vrátila v době renesance.
Maestro Martino
Narodil se v dnešním kantonu Ticino, pravděpodobně krátce prod roke 1450. Stal se kuchařem učněm. Byl velmi talentovaný  a brzy své umění přijel ukázal až do Říma, kde se dostal do služeb kardinála Trevisa. Jeho kuchařka s recepty je řazená podle logických kritérií, recepty jsou dobře vysvětleny. A je zajímavé, že začal hledat nové ingredience, které začaly do Evropy proudit. Přinesl moderní vlnu do středověké kuchyně a myslel i na vegetariány:))))
Bartolomeo Scappi
Je to považována za "Michelangela" italské kuchyně kuchyně. Sloužil šesti papežům. Svou kuchařku rozděllil do šesti knih. V prvním svazku a velká fiktivní diskuse mezi kulinářských mistrem a studentem, kdy se mistr snaží svého žáka vzděla ve znalostech surovin a v technikách vaření. Jeho kniha byla následně přeložena do francouzštiny.... (zřejmě odsud pochází základy francouzské kuchyně:))))
Nicholas de Bonnefons
Ano, Francouz... kterého inspirovala kuchařka Bartolomea Scappi. Nicholas pro změnu objevoval venkovskou gastronomii. Byl propagátorem přirozený chutí. Znovu pro šlechtu objevil potraviny (které byly považovány za jídlo chudých) - tuřín, ředkvičky, zelí, brokolici, hrách a houby... (které miloval Ludvík XIII)
Vincenzo Corrado
Literatura italské jídlo znovu objeví až na konci osmnáctého století. Vincenzo Corrado vydal svou kuchařku v roce 1794. A byla revoluční v tom, že byla určitě spíš pro městské střední třídy. Obsahovala spoustu těstovinových pokrmů
Itálie zase hrála na kulinárním poli prim!
Pellegrino Artusi
Během osmnáctého století gastronomická literatura v Itálii v podstatě mlčí. Vypadá to, že jsou italské kulinární tradice na ústupu. Ale pak přijde Pellegrino, gastronomický žurnalista z Florencie, který sestaví podrobnou kuchařku. Po sjezdocení totiž zcestoval celou Itálii a sbíral klasické recepty. On bývá označován za otce italské kuchyně. A ještě se mu připisuje, že díky jeho kuchařce se prý zvýšila gramotnost žen:)))

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.