pondělí 19. března 2012

Mušle






Po včerejší fantastické "mušlí" večeři v café Jericho, jsem se rozhodla napsat o něco o těchto stále víc populárnějších mořských plodech.  I když se stále ještě najdou jejich zásaditý odpůrci, včerejší "zuppa di cozze" mušlová polévka přesvědčila minimálně deset lidí, že slávek se netřeba obávat:))
Tak tedy něco o nich. Slávka středomořská je z vnějšku černá (občas s jemnými odstíny purpurové). Její maximální velikost je 11 cm, na trhu je k dostání většinou cca kol 5 cm. Pokud si koupíte italskou slávku, pravděpodobně bude pocházet z Puglie, Campanie, Veneta, Ligurie nebo Emilia Romagna 

■ PŘI NÁKUPU
Slávky je nejlepší kupovat čerstvé. Pravidelně je mívají v Makru. Jestli nemáte kartičku, budete mít jejich koupi trochu složitější, ale rozhodně ne nemožnou (jukněte na www.seefood.cz, www.cerstveryby.cz, www.winemarket.cz a někdy je mívají i na farmářských trzích. Zmraženým bych se vyhnula (nedávno si je známý objednal v jedné restauraci a byly nepoživatelné). Když jiné než mražené zkrátka neseženete, při nákupu zkontrolujte jejich barvu. Barva by měla být jasné a obal neporušený. 

■ ZACHOVÁNÍ
co nejdříve: od okamžiku zakoupení uložte v chladničce přikryté vlhkým hadříkem. 
Chcete-li otestovat čerstvost z mušlí, dejte je pod proud vody, jestli se uzavřou, jsou ještě stále živé - tedy čerstvé a připravené na vaření:)))) Jestli se nezavřou, vyhoďte je.  

■ použití v kuchyni
Pokud slávky pocházejí z farem, měl by být  na štítku obalu uveden jejich původ a datum odběru i balení. Na trhu si můžete koupit již slávky očistěné, pokud takové neseženete, musíte je důkladně umýt pod tekoucí vodou a odstranit tzv "fousky". 

■ Slávky jsou cenným zdrojem antioxidantů, vitaminů (zejména C) a bílkovin, mají nízký obsah tuku (dobré pro dietářky:))) a kalorií, obsahují například draslík či zinek a stimulují trávení. Někdo dokonce tvrdí, že jsou afrodiziakální:))) 

Italská tradice ohledně mušlí je, že by měli být konzumovány (tedy i chytány) v měsících s R. měsících březen (marzo), duben (aprile), září (settembre), říjen (ottobre), listopad (novembre), prosinec (dicembre)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.