sobota 17. března 2012

Bistecca alla fiorentina


Fakta o Bistecca alla Fiorentina

Dám milión za to, že jste ještě nejedli lepší T-bone steak! A těžko jste ho kdy spořádali sami. Tento jedinečný steak, jehož maso je nevýslovně jemné a plné chuti pochází z Toskánska, z hovězího plemene zvaným Chianina. Což je jeden z nejstarších plemen skotu, a jeho standard je pečlivě sledován ministerskou vyhláškou už od roku1935. Kromě toho, že má nejlepší maso, má Chianina ještě další prim. Je jak nejvyšší tak i nejtěžší plemeno skotu. Býk Chianina jménem Donetto drží světový rekord v kategorii nejtěžší býk. Přikládá se to tomu, že se mu v údolí Val di Chiana dostává skvělý podmínek pro žití (vždyť nic nedělají, jen si užívají a něčím dobrý se živí) a tak může rychle růst a jeho maso kvalitnět... Ostatně hovězí maso tohoto plemene ostatně milovali už staří Římané. Nejoblíbenější a nejkonzumovanější častí je onen T-bone - Bistecca alla fiorentna. Název pochází z anglického beef steak. Říká se, že se tento název použil na začátku roku 1800, během oslav v ulicích San Lorenzo trhu ve Florencii, kde korzovali i angličtí obchodníci. A italští řezníci na jě pokřikovali "bífstek...." 

Základ je - koupit opravdu hovězí Chianina. Italský řezník vám poradí. V Čechách se musíte pídit. 
                                        
Řezník vám nakrájí steaky o šířce až 5 cm

Rozpalte gril naplno, aby se před pečením vytvořil bílý popel. Do masa vetřete po obou stranách mletý pepř

Bisteccu opečte zprudka, pět minut z jedné, pět minut z druhé strany a pět minut podélně na kosti. Až je kotleta propečená posolte, pokapejte kvalitním olivovým olejem. Nechte chvíli odpočinout.

Tak jednoduché a tak skvělé!!!!!




Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.