neděle 29. července 2012

Panzanella - nejlepší salát na světě


Panzanella, je typický toskánský letní pokrm. Podobnou verzi připravují i v Umbrii, Marche a Lazio. Je to skvělý sytý salát, ze kterého se nají celá rodina, a kterého nikdy nebudete mít dost.  Mísa Panzanelly je svěží, nejlépe chutná vychlazená z ledničky. Můžete jí konzumovat jako primi či jako contorno - tedy přílohu.



Je nemožné říci, kdy přesně byl tento fantastický salát vynalezen. Pravděpodobně někdy v devatenáctém století, kdy se v italské kuchyni začala hojně používat rajčata. Ale její základ se určitě na farmách  a venkovských sídlech dělal od pradávna. Zkrátka jednou za týden se v rolnické rodině upekl chleba, a když ztvrdl použil se do salatů se nejrůznějšími druhy zeleniny, které zrovna byly dostupné na zahradě.



Panzanellu si snadno připravíte doma, je to salát velmi flexibilní, můžete do něj dát libovolný počet věcí či místně dostupných surovin. Základ na panzanellu tvoří samozřejmě tvrdý chléb chléb, rajčata a bazalka, okořeněné směsí oleje, octu, solí a pepřem. Mnozí kuchaři také rádi přidávají okurku, cibuli či  papriky. Panzanella může obsahovat i olivy, sýry a uzeniny, v závislosti na vašem osobním vkusu.

Existuje několik způsobů, jak připravit chléb pro panzanellu a samozřejmě se mezi Italy vedou ostré debaty, který způsob je ten správny a nejautentičtější.  Někteří lidé tvrdí, že chléb by měl pocházet z tradičního italského bochníku, měl by být nařezán na silnější plátky a před použítím v salátu ponořen ve vodě. Tak, aby se po stisknutí zcela rozpadl. Jiní si mají za to (a mně tato varianta chutná víc), že chléb se má nakrájet či natrhat na kostičky a nechat rozmočit až se zálivkou v salátu.



Aby panzanella byla skutečně poctivá, použijte na ní vysoce kvalitní produkty. Jedině tak vyniknou všechny chutě tohoto nepřekonatelného salátu.

Ingredience:
4  papriky
bochník okoralého italského chleba
1 kg zralých rajčat
hrst kaparů
1 cibule
velká hrst nakrájeného řapíkatého celeru
čerstvá bazalka
vinný ocet
olivový olej
stroužek česneku



Nejprve si připravte papriky. Opečte je nejlépe na grilu do černa, aby se slupka z nich dala oloupat. Poté natrhejte na kousky okoralý chléb (pokud není dostatečně suchý, dejte ho ještě vysušit do trouby). Rajčata nakrájejte na kousky, dejte do cedníku a nechte z nich okapat šťavu. Do mísy dejte kapary, nakrájenou cibuli, nakrájené srdíčko řapíkatého celeru a kousky chleba.
Mezitím vám již vychladly papriky a vy je klidně můžete oloupat, nakrájet na kousky a přidat do mísy ke zbývajícím ingrediencím. Posypte čerstvě natrhanou bazalkou.
Rajčata v cedníku pomačkejte (nezapomeňte z nich zachytit šťávu) a přidejte je do mísy.
Do rajčatové šťávy přidejte dvě lžíce vinného octa a cca 10 lžic olivového oleje. Do dresinku též rozmačkejte česnek.  Osolte a opepřete. 
Dresingem pak zalijte zeleninu v míse. Důkladně vše promíchejte. Nechte chvilku odpočinout a můžete podávat.



6 komentářů:

  1. Tento salát je moje velmi oblíbené jídlo, pokud tedy mám kus staršího chleba :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vďaka za recept určite vyskúšam. Tiež ma očarila ľahkosť a súbor chutí talianskej kuchyne. Snažím sa niečo písať na http://cz.home-pizzaovens.com

    OdpovědětVymazat
  3. Couple ideas can match some of you, while number of strategies might not.
    It truly is so easy to get information and facts about mole elimination product now-a-times.


    Here is my web page :: www.frankpaulinquiry.ca

    OdpovědětVymazat
  4. Great delivery. Great arguments. Keep up the great
    work.

    Also visit my blog - law firm lawyer

    OdpovědětVymazat
  5. Unquestionably believe that that you stated. Your favourite reason appeared
    to be on the web the easiest thing to keep in mind of. I say
    to you, I certainly get irked at the same time as other
    folks think about issues that they plainly don't recognize
    about. You controlled to hit the nail upon the highest
    and outlined out the whole thing with no need side-effects ,
    other people can take a signal. Will probably be again to get more.

    Thanks

    Feel free to surf to my web page - Watch The Identical Online Streaming

    OdpovědětVymazat
  6. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your website,
    how can i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal.

    I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

    Feel free to visit my web page ... kacamata murah - kiwibox.com,

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.