úterý 3. července 2012

Gelato - Zmrzlina


Říká se, že zmrzlinu přivezl do Itálie ze svých dobrodružství v Číně cestovatel Marco Polo. Nicméně je to jen jedna z mnoha historek, které se o historii této lahůdky vypráví.
Tento dezert se nejprve uchytil na  Sicílii, zřejmě proto, že uměly využívat led, cukr a aromatické látky
Spolehlivější informace o zmrzlině by měl mít Francesco Procopio, sicilský šéfkuchař, kterému se v roce 1686 podařilo připravit směs, která všichni známe dnes. Podařilo se mu zavést některé techniky chlazení v kuchyních. Přestěhoval se do Paříže a otevřela první zmrzlinovou kavárnu v historii. Zmrzlinu začala italská aristokratická vrstva vyžadovat po svatbě Kateřiny Medičejské s Jindřichem Orleánským, kde se podávala jako jeden ze zajímavých dezertů.
Ale moderní historie tohoto lahodného jídla oficiálně začíná, když Ital Filippo Lenzi, na konci osmnáctého století, otevřel svůj první zmrzlinový obchod v Americe.




Proč je italská zmrzlina nejlpeší na světě. Vyrábí se z mléka ne ze smetany, a tak má měné tuku. Výroba dobré zmrzliny je podle italských cukrářů umění. A její výroba je většinou rodinné či firemní tajemství. Italové si nikdy nedávají jen jeden kopeček (ostatně slovo kopeček v souvislosti se zmrzlinou ani neznají). K nabírání nepoužívají malé naběračky jako u nás, ale ploché obracečky a na jeden kornout (či kelímek) se vám budou snažit dostat tolik zmrzliny kolik to jen půjde. Velmi také dbají na jednotlivé kombinace zmrzlin. Některé chutě se podle cukrářů k sobě vůbec nehodí a některé k sobě zase výborně lahodí. Až si v Itálii budete chtít zajít na zmrzlinu - vybírajte gelaterie, kam chodí místní a kde mají vyvěšeno "produzione propria" - tedy vlastní výroba.
V Praze vyzkoušejte zmrzlinárnu Angelato www.angelato.eu.









2 komentáře:

  1. anna: zajímalo by mě jaké kobinace se k sobe výborně hodí a jaké zas ne??? ať vím co si příště dát.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.