sobota 14. července 2012

Cantuccini


Recept na tyhle sušenky jsem dostala od jednoho milého italského páru - Bruna a Mary. Seznámili jsme se před několika lety, kdy oba obsluhovali v jednom příjemném baru v Toskánsku. Letos se rozhodli otevřít si vlastní. A cantuccini v něm samozřejmě nechybí. 



Tyhle sušenky milovala už Kateřina Medičejská a v italských kuchařskách se objevovaly již od 18. století. Samozřejmě v nejrůznějších variantách. Někdo do nich dával jen ořechy, jiný jen mouku, cukr a vajčíka. 
V devatenáctém století, Antonio Mattei, pekař ve vyhlášené pekárně v Prato dal těmto sušenkám název. Ale nejde jen o sušenky jako takové.... jejich jedinečné chuť se totiž neobejde bez Vin Santo. Tvrdé sušenky se namočí do sladkého vína a rychle ho do sebe absorbují..... je to opravdu lahoda. Musíte vyzkoušet. Je to totiž skvělý dezert, který vám několik týdnů vydrží a stále si na něm po večeři můžete pochutnávat. 

Ingredience:
250 g mouky
250 g cukru
lžíce másla
300 g mandlí s kůží
125 g lískových oříšků
citronová kůra
1/2 sáčku prášku do pečiva
3 vejce



Z mouky, 2 vejec, půl sáčku kypřícího prášku do pečiva, změkklého másla a cukru vypracujte těsto. Pro chuť nastrouhejte i trochu citronové kúry. Pokud bude těsto přiliš suché přidejte několik lžic vody. Na závěr do těsta zapracujte mandle (klidně neoloupané) a oříšky. Hněťte tak dlouho, dokud není těsto hladké a pružné. 

Z těsta udělejte dva válečky (velikostí by měli připomínat štrůdl), položte na plech s pečícím papírem, potřete rozkvrdlaným vejcem a dejte do trouby rozpálené na 200 °C péct. Po asi 15-20 minutách, až sušenky dostanou zlatavou barvu, vyndejte z trouby, a hned nakrájejte na plátky. Poté sušenky nechte vystydnout a ztvrdnout.  

Pak už chybí jen Vin Santo:)))))







Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.