Caponata se sice dnes již vaří po
celé Itálii, pochází však ze Sicílie a právě tam ochutnáte
tu nejlepší. Její tradice je stará víc jak 1000 let. Od doby, co
Arabové přistáli na mysu Granitola a začaly ostrov dobývat,
začaly jejich zvyky podstatně ovlivňovat sicilskou gastronomii.
Mezi produkty, které Arabové přinesli
na Sicílii, je hlavně lilek, který je klíčovou složkou tohoto
báječného letního jídla.
Caponatu můžete podávat teplou i studenou. Jako
předkrm, přílohu, hlavní jídlo nebo jako občerstvení k chlazenému bílému
vínu.
Až ochutnáte, nebudete chtít jíst v teplých dnech nic jiného - je svěží, plná chutí a navíc lehká.
Ingredience:
2 velké zralé lilky
4 velká zralá rajčata
1 cibule
1 stoužek česneku
hrst solených kaparů
hrst oliv
lžíce oregána (čerstvého nebo sušeného)
čerstvá petrželka na posypání
sůl, pepř
1 dcl bylinkového octa
Lilky nakrájejte na větší kusy velké klidně až 3 cm. Ve velké pánvi je opečte na olivovém oleji dozlatova, posypte oregánem. Poté přidejte na plátky nakrájenou cibuli, česnek, kapary, olivy a zakápněte octem. Až se vypaří přisypte na kousky nakrájená rajčata a vařte pak ještě cca 10 min. Osolte, opepřete, posypte čerstvě nasekanou petrželkou (Siciliáni občas posypou i mandlemi)
Mňam :))))
OdpovědětVymazatVypadá to skvěle...určitě vyzkouším! Funny :)
OdpovědětVymazat