čtvrtek 5. července 2012

Pappa al pomodoro


Název tohoto jídla se často překládá jako rajčatová polévka. Ale je to dost zavádějící. Není to žádná polévka, ale spíš kaše a i když tam rajčata hrají důležitou úlohu, jen o nich to rozhodně není. Je to skvělé jídlo pro letní večery, protože se dá jíst i studené a chutná vždy svěže.



Předchůdce tohoto jídla bylo jídlo zvané panunto a neobsahovalo žádnou zeleninu. Originální recept byl bez rajčat. Ingredience byli pouze chléb, olej, česnek a sůl a tato chutná směs byla podávána dětem. Nakonec z toho toskánci udělali jedno ze svých nejlepších jídel. Využili rajčata (dávají do ní nejrůznější odrůdy), zbytky starého chleba a bazalku, která roste všude kolem. Pappa znamená v překladu kaše a
chutná dětem, dospělým i bezzubým důchodcům. Zkrátka celé rodině.



Ingredience:
1 kg rajčat
česnek
olivový olej
bazalka
okoralý bílý chléb


Rajčata omyjte. Vemte větší hrst a napíchejte je trochu nožem. Dejte na plech, k tomu několik stroužků česneku, osolte, opepřete, posypte natrhanou bazalkou a dejte na 20 minut do trouby rozehřáte na 180 stupňů.



Mezitím zbytek rajčat pokrájejte. Vemte větší hrnec a na olivovém oleji osmahněte několik stroužků česneku. Poté zasypte nakrájenými rajčaty. Osolte, opepřete a vařte cca 20 min.



Zatímco se budou rajčata vařit natrhejte si na kousky velké jako palec chléb. Opět platí - když seženete ten nesolený, italský, uděláte nejlépe. V opačném případě využijte nějakou světlou veku.



Po dvaceti minutách vytáhněte z trouby rajčata, přidejte je do hrnce, trochu rozmačkejte, společně povařte, přisypte chleba a chvilku ho nechte nasáknout. Jestli moc bude polévka moc hutné, přidejte vodu. Pokud příliš řitká ještě povařte. V poslední fázi zasypte pappa al pomodoro čerstvě natrhnaou bazalkou a zakápněte olivovým olejem.


1 komentář:

  1. Hmmm to musím zkusit, zatím znám tohle jídlo právě jen jako rajčatovou polévku bez chleba takže tohle zní zas o fous zajímavěji:)

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.