pátek 6. července 2012

Léto v italské kuchyni


Italové své jídlo dost podřizují momentálnímu období. Konzumují to, co je zrovna čerstvé a především v létě si volí lehčí jídelníček.



Lasagne, pizza, zvěřina a další těžká jídla si nechávájí až na zimu. V létě konzumjí zejména ryby a to hlavně na dovolených. Italové nevyražejí do zahraničí zas ak často. Vždyť moře, jezera, hory a národní parky.... to vše mají ve své vlasti. Takže hlavně v srpnu, kdy velké firmy mají celozávodní dovolené, vyráží k moři či jezerům... a tam se to rozhodně neobjede bez ryb, mořských plody nebo nejrůznějších těstovin připravených s bílým vínem. 



Vzhledem k vysokým teplotám, chuť k jídlu obecně klesá a něco s nízkým obsahem tuku a svěží je nejlepší volbou pro oběd i večeři: proto si Italové dopřávají saláty a čerstvé ovoce a jídla, která se nemusí složit vařit a mohou se podávat studená. Mezi nejznámější patří těstoviny con pomodori crudi (těstovinový salát), Insalata di Riso (rýžový salát), panzanella nebo a carpaccio di bresaola, s rukolou a parmezánem.



Hovězí carpaccio s s rukolou a parmezánem je skvělé letní jídlo, které nevyžaduje vaření. Používají se na něj velmi tenké plátky syrového masa, obvykle hovězího nebo telecího. 
Carpaccio byl vynalezeno Giuseppem Cipriani, zakladatelem slavného Harryho baru v Benátkách v roce 1950. Připravoval tento pokrm poprvé - v průběhu výstavy obrazů výtvarníka Vittore Carpaccio. maso. Později jméno bylo rozšířeno na carpaccio z ryby či syrové zeleniny. 
Bez ohledu na typ zvoleného Carpaccio, je to ideální pokrm pro ty, kteří jsou líní v kuchyni a chtějí připravit rychlí a svěží jídlo. Pro hovězí carpaccio je nejlepší použít svíčkovou nebo jiné libové hovězí maso.
Z masa odstraňte případné blanky, dejte do lednice, nebo na chvíli do mrazáku a pak s pomocí ostrého nože nebo kráječe nakrájejte co možná nejtenčí plátky. Zasypte parmazánem, pokapejte olivovým olejem a posypte čerstvou rukolou.  

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.