úterý 3. července 2012

návštěva vinařství Le Macchiole


Při svém letošním putování v Toskánsku jsem neopoměla navštívit několik vinaříství v oblasti Bolgheri. Záměrně jsem nazamířila do vyhlášeného vinařství Ornellaia, ale vybrala si Le Macchiole. Proč? Popravdě mě zaujala jejich etiketa:)))) Ale i ta mnohdy dost o vínu napoví. Alespoň já mám takovou zkušenost. 



Ve vinařství nás přivítal Gianluca Putzolu a provedl nás nejprve po vinici, poté ukázal, kde se víno zpracováná a vzal nás i do sklepa, kde se víno uchovává. Na první pohled bylo vidět, že se tu o hrozny starají s láskou a že vybírají jen ty opravdu kvalitní. 



Zakladat vinařství Eugenio měl pro víno velkou vášeň a mít vlastní vinici se skvělým vínem - to byl jeho sen. Který se stal skutečností. "Mít dobré víno, to chce hlavně vytrvalost," říkal Gianluca. Musíte znát půdu, o vinice se starat s láskou. Proto se ostatně rozhodli používat metody ekologického vinařství.



Tak nejlepší část byla pochopitelně samotná ochutnávka jednotlivých druhů vín. Nadšení, se kterým se tu víno pěstuje se skvěle promítá do lahví vína. Mají zvláštní povahu a ke každé se váže vlastní příběh. "Naše vína jsou jako naše děti," tvrdil Gianluca. Ochutnali jsme všechny  Paleo Bianco, Bolgheri, Paleo Rosso, Scrio a Messorio. A zvlášt to poslední bylo opravdu jen pro fajnšmekry. Ostatně ne nadarmo dostávájí tato vína pravidelně důležitá vinařská ocenění.



Gianluca slíbil, že v listopadu se "svými dětmi" - lahvemi vína - přijede do Prahy a uspořádá ochutnávku. Do té doby můžete juknout na jejich webové stránky www.lemacchiole.it nebo zadat do vyhledavače Le Macchiole praha - měli by vám vyjet jeho prodejci. Ale pozor - není to vůbec levná záležitost. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.