neděle 22. července 2012

Cappuccino


Cappuccino je obvykle složené z asi 125 ml mléka a 25 ml kávy. Perfektní cappuccino je definováno jako to, které má 1/3 kávy, 1/3 mléka a 1/3 pěny.

Jak vzniklo cappuccino
O jeho vzniku se vypráví nejrůznější legendy. Ta nejpravděpodobnější je o kapucínském mnichovi jménem Marco d'Aviano, který po bitvě o Vídeň v roce 1683 přidal do černé kávy našlehané mléko. Nápoj pojmenoval cappuccino hlavně pro bělost mléka a tmavost kávy - připomínající tuniky kapucínských mnichů.
Cappuccino začalo být oblíbené až po vynálezu stroje na přípravu espressa. To vynalezl Luigi Bezzera v roce 1901.



Nápoj jen na odpoledne
Italové cappuccino rádi snídají a popíjí ho pouze do jedenácti hodin dopoledne. Pít mléko s kávou po hlavních jídlech podle nich není dobré pro trávení. Mnohem raději si po obědech či večeřích dopřávají malé espresso.



Co je základ dobrého cappuccina?
Dobré espresso! A takových kaváren, kde mají dobrou kávu a kde ho umí dobře připravit je v Čechách pomálu. Ale kromě espressa dělá cappuccino také pěna. Má být zarovnaná po okraj šálku a její konzistence musí být jemná, hladká, lesklá, sametová a bez velkých bublinek. Na její výrobě se správně používá studené, plnostučné mléko. Na klasické cappuccino nepatří ani skořice nebo kakao, jak se nám snaží vnutit rětězce "káfáren".



Postup
Nejlépe se musí důkladně ušlehat studené mléko. Čím více je nachlazené, tím déle a lépe se potom může šlehat. Teplota šlehaného mléka v konvičce by neměla přesáhnout 70 °C. Pokud by se mléko pěnilo déle, převaří se a vzniknou příliš velké bubliny, které do pěny nepatří.
Poté už je čas začít připravovat espresso. Mezitím je nutné s konvičkou jednou důrazněji klepnout o stůl a zbavit se tím těcg největších bublin.
Zatímco se připravuje espresso je nutné s pěnou v konvičce stále míchat. Hezky dokola, aby pěna získala jemnost. Poté je čas ji pomalu a z výšky několika málo centimetrů nad hrnečkem nalít přímo doprostřed espressa.
Pokročilejší baristé umějí při lití mléka a pěny do cappuccina namalovat různé obrázky. Tato technika se nazývá latte art.

Pozor!
Jakmile se mléko na pěnu jednou našlehá, je pro druhé šlehání již nepoužitelné.

Inu je to věda, ale cappuccino za to stojí. Proto sledujte obsluhu, jak vám cappuccino budou připravovat. A jestli nebudete spokojeni, běžte jinak. Vyhněte se velkým "kafárnám" typům Starbucks. Vyhledávajte ty, kde nabízí italskou kávu ne přilíš vyhlášené značky. Mám osvědčené, že kavárny s kávou jako lavazza, sagafredo nebo julius meinl nebývají příliš dobré.
Když chci dobré cappuccino zajdu si do wine and food, do café Jericho nebo do café Vescovi.



1 komentář:

  1. To, že kafe není dobré na trávení, slyším prvně. Že by to bylo proto, že v capuccinu je tolik mléka?

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.