pondělí 20. srpna 2012

Caponata - super letní večeře


Caponata se sice dnes již vaří po celé Itálii, pochází však ze Sicílie a právě tam ochutnáte tu nejlepší. Její tradice je stará víc jak 1000 let. Od doby, co Arabové přistáli na mysu Granitola a začaly ostrov dobývat, začaly jejich zvyky podstatně ovlivňovat sicilskou gastronomii.
Mezi produkty, které Arabové přinesli na Sicílii, je hlavně lilek, který je klíčovou složkou tohoto báječného letního jídla.
Caponatu můžete podávat teplou i studenou. Jako předkrm, přílohu, hlavní jídlo nebo jako občerstvení k chlazenému bílému vínu.  
Až ochutnáte, nebudete chtít jíst v teplých dnech nic jiného - je svěží, plná chutí a navíc lehká.



Ingredience:
2 velké zralé lilky
4 velká zralá rajčata
1 cibule
1 stoužek česneku
hrst solených kaparů
hrst oliv
lžíce oregána (čerstvého nebo sušeného)
čerstvá petrželka na posypání
sůl, pepř
1 dcl bylinkového octa




Lilky nakrájejte na větší kusy velké klidně až 3 cm. Ve velké pánvi je opečte na olivovém oleji dozlatova, posypte oregánem. Poté přidejte na plátky nakrájenou cibuli, česnek, kapary, olivy a zakápněte octem. Až se vypaří přisypte na kousky nakrájená rajčata a vařte pak ještě cca 10 min. Osolte, opepřete, posypte čerstvě nasekanou petrželkou (Siciliáni občas posypou i mandlemi)

2 komentáře:

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.