sobota 12. května 2012

Focaccia


Focaccia je tradiční, plochý, "tečkovaný", italský chleba, který má spoustu variací. Peče se s bylinkami, cibulí, masem, olivami..... Ale vždy je na ní kvalitní olivový olej a hrubozrná sůl.



Těsto na Focacciu je podobné jako těsto na pizzu. Také vám k tomu stačí jen mouka, olej, voda, sůl a droždí. Je ale tlustší a pekaři do něj prsty dělají ďůlky, aby tím zachovali chlebu vlhkost a aby se olivový olej mohl vsáknout i dovnitř těsta. V severní části Itálie dokonce do focaccie přidávají  sádlo. Zkrátka co kraj to jiný a samozřejmě ten "zaručeně" pravý recept. Focaccia je roztříštěna do mnoha variant (od tvrdé placky po mastnou jemnou placičku) a dokonce se v některých částech připravuji i focaccia Dolce (tedy sladká), kam se kromě cukru přidávají třeba rozinky nebo med. Další rozšířená varianta je Focaccia Barese, pečená v provinciích Bari, Brindisi, Lecce a Taranto. Obvykle se peče ve třech variantách: klasická focaccia s čerstvými rajčaty a olivami, s bramborovými plátky a bílé Focaccia se zrnky soli a rozmarýnem. 
Italové focacciu milují zejména jako "sendvičový" chléb. 


Facaccia vznikla pravděpodobně již ve starém Římě, a jmenovala se Panis focacius, což byl plochý chléb pečený v popelu ohniště. Základní recept prý pocházel už od Etrusků. 


Rozpis
500 g italské mouky grano tenero
droždí
voda
sůl
olivový olej






Droždí rozpusťťe cca ve sklenikic vody, přelijte do velké mísy. Postupně přisypávejte mouku, dokud nevytvoříte hladké těsto bez hrudek. 












Těsto uhněťťe, přikryjte vlhkou utěrkou a nechce zhruba 45 minut vykynout. Poté přendejte na plech z pečícím papírem, vytvořte rovnoměrnou placku, posolte hrubozrnou solí a polijte kvalitním olivovým olejem. Poté prsty udělejte po celé ploše ďůlky. Nechte péct v troubě rozpálené na 250 stupňů asi 15 minut. 
Pokud chcete vyzkoušet nějakou bohatší variantu, před pečením třeba posypte nasekanými olivami nebo osmaženou na proužky nakrájenou cibulkou.







1 komentář:

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.