Ingredience:
14 zralých fíků
na těsto:
125 g másla
100 g moučkového cukru
250 g hladké italské mouky
nastrouhaná kúra z citronu
2 žloutky
2 lžíce mléka
na vrch koláče:
250 g loupaných mandlí
50 g hladké italské mouky
250 g másla
250 g cukru
2 vejce
lžíce grappy
Utřete máslo s cukrem, přesypte mouku, žloutky a citronovou kúru, přilijte trochu mléka. Uhněťte v pevné těsto. Nechte chvíli odpočinout v ledničce.
Poté ho lehce rozválejte a vložte do máslem vymazané dortové formy. Pečte v troubě rozpálené na 180 stupňů zhruba 15 minut (dozlatova)
Nesekejte mandle a nasypte do větší mísy. K nim přidejte mouku, změklé máslo, cukr, vajíčka a grappu a umíchejte do hladké směsi. Dejte ztuhnout cca půl hodinku do mrazáku.
Poté je opatrně přendejte lžíci do upečeného korpusu a do směsi lehce vtlačte fíky rozřezané do kříže (rozřezanou stranou dužinou nahoru). Koláč ještě pokapte svařenou vodou s cukrem.
Dejte do trouby a pečte než koláč celý nezezlátne. cca 30 min.
Podávejte s mascarpone nebo bílým jogurtem.
Už jsem si ho uložila, Alice. Jedu na jih a bude prvním moučníkem, do kterého se s chutí pustím (tedy do přípravy) :-)))
OdpovědětVymazatHmm tak tenhle recept už mám v plánu přes rok, krása, snad se konečně odhodlám :)
OdpovědětVymazatSkvělý recept. Boužel sehnat u nás něco co by alespoň vzdáleně připomínalo chutný čerstvý fík je docela oříšek. Poslední které jsem koupila nebyly skoro k jídlu. Fíkové dobroty si tak dopřávám max. v kavárnách nebo cukrárnách.
OdpovědětVymazat