čtvrtek 6. září 2012

Crostata di fichi - Fíkový koláč

Tenhle koláč si dopřávám vždy na podzim, kdy v Toskánsku dozrají fíky. Stále je trhám a stále jich nemám dost. A když mi náhodou zbydou a nesním je se sýry při večerním popíjení vína, upeču si tuhle dobrotu. Která je sice dost vydatná, takže vám bude stačit jen malý kousek, ale je plná skvělých chutí, kterých se zkrátka nepřejíte.



Ingredience:
14 zralých fíků

na těsto:
125 g másla
100 g moučkového cukru
250 g hladké italské mouky
nastrouhaná kúra z citronu
2 žloutky
2 lžíce mléka

na vrch koláče:
250 g loupaných mandlí
50 g hladké italské mouky
250 g másla
250 g cukru
2 vejce
lžíce grappy

Utřete máslo s cukrem, přesypte mouku, žloutky a citronovou kúru, přilijte trochu mléka. Uhněťte v pevné těsto. Nechte chvíli odpočinout v ledničce.

Poté ho lehce rozválejte a vložte do máslem vymazané dortové formy. Pečte v troubě rozpálené na 180 stupňů zhruba 15 minut (dozlatova)

Nesekejte mandle a nasypte do větší mísy. K nim přidejte mouku, změklé máslo, cukr, vajíčka a grappu a umíchejte do hladké směsi. Dejte ztuhnout cca půl hodinku do mrazáku.
Poté je opatrně přendejte lžíci do upečeného korpusu a do směsi lehce vtlačte fíky rozřezané do kříže (rozřezanou stranou dužinou nahoru). Koláč ještě pokapte svařenou vodou s cukrem.
Dejte do trouby a pečte než koláč celý nezezlátne. cca 30 min.



Podávejte s mascarpone nebo bílým jogurtem.

3 komentáře:

  1. Už jsem si ho uložila, Alice. Jedu na jih a bude prvním moučníkem, do kterého se s chutí pustím (tedy do přípravy) :-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm tak tenhle recept už mám v plánu přes rok, krása, snad se konečně odhodlám :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý recept. Boužel sehnat u nás něco co by alespoň vzdáleně připomínalo chutný čerstvý fík je docela oříšek. Poslední které jsem koupila nebyly skoro k jídlu. Fíkové dobroty si tak dopřávám max. v kavárnách nebo cukrárnách.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.