pátek 28. září 2012

Trippa alla fiorentina - klasika, která neomrzí


Florencie…. O tomhle nádherném toskánském městě by se toho dalo napsat hodně. Ale kromě známých památek, by v žádném průvodci neměla chybět ještě jedna úžasná věc, kterou je Florenci proslavená….. A to jsou Trippa alla fiorentina…. Neboli držťky po florentsku. Ve městě totiž existuje spoustu pouličních stánků, kde držťky na tento způsob připravují a v každé restauraci je mají na denním menu. My si je dopřáváme pokaždé, když do Florencie vyrazíme, ale často si je vaříme i doma. Ano, setkala jsem se u nějakých hostů, že se ošívali, že držťky nejedí… Ale když ochutnali, natolik jim zachutnali, že si ještě přidávali. 



Ano, i tohle jídlo bylo původně jídlo chydých. Populárním se stalo až tehdy, kdy jejich recept zapsal Bartolomeo Sacchi, známý kuchař patnáctého století, do své kuchařky. 

Držťky se samozřejmě nepřipravují jen v Toskánsku.V každém regionu Itálie, vaří držťky na nejrůznějšíi způsoby. Držťky jsou totiž skvělé pro svou schopnost absorbovat chutě. Takže nebuďte překvapeni, když uvidíte Trippa alla Genoese nebo Trippa alla Romana.

Trpělivost - to je to jediné slovo, které musíte mít napaměti, když tohle jídlo budete připravovat. Zkrátka držťky potřebují čas, aby nebyly tuhé a aby se dokonale spojily s omáčkou. 

Ingredience:
1 kg dršťek 
500 g nakrájených rajčat 
4 stonky celeru, 
2 mrkve
1 cibule, 
1 sklenka vína, 
parmezán podle chuti, 
50 g másla, 
olivový olej



Držťky nejprve důkladně omyjte. Poté si nakrájete všechno zeleninu a nechte ve větším hrnci na olivovém oleji zpěnit. Pak přidejte dršťky, zalijte vínem a nechte ho odpařit. Poté je čas na rajčata. Ztlumte plamenu a vařte dvě hodiny. Na konci vaření přidejte máslo. Při podávání posypte nastrouhaným parmazánem a pokapejte olivovým olejem….. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.