Fíkovník tu byl nejspíš od
počátků:))))) Vždyť je s jeho listy zobrazen Adam i Eva:)))).
Každopádně je to rostlina z Malé Asie a pravděpodobně se ve
starověku rozšířila do všech zemích Středomoří. Tedy i do
Itálie.
Existuje více než 150 druhů fíků,
od černé barvy přes hnědou k zelené až po fialovou. Nejvíce
šťavnaté a sladké jsou zelené či fialové.
Fíky se sklízí v závislosti na
odrůdě, od začátku léta až do konce září, a fíkovník byl
vždy považován za posvátné a afrodiziakální ovoce.
Fíky se v italské kuchyni hojně
používají – jak čerstvé, tak i sušené. Čerstvé mohou být
přidány do salátů, dezertů, mohou doprovázet předkrmy, dobré
s prosciuttem či jiným salámem, chutnají v kombinaci s
nejrůznějšími sýry, nejlépe těmi kozími. Italové ho též
přidávají k masům, ke králíkům či kuřeti (dělá maso
šťavňatější), občas tím nahrazují v receptech švestky.
Kromě toho je výborné též k
přípravě sals či marmelád, k ořechům nebo i v čokoládě.
Fíky jsou ideáním přírodním lékem
při zažívacích problémech, Je dobré jíst je i preventivně,
protože jsou prospěšné pro naše střeva, mají projímavý
účinek, při kterém dochází k čištění střev a zbavování
usazených škodlivin.
Vysoký obsah cukru v sušených
plodech nám může sloužit jako okamžitý zdroj energie. Jelikož
se jedná o nerafinované cukry, jsou fíky skvělou
náhražkou „něčeho sladkého“ při dietě. Lidoví léčitelé
doporučují jak konzumaci plodů, tak pravidelné pití odvarů
z fíků.
Fíkovník lze použít také pro
vnější použití, je vhodné jako obklad na otoky, zanícené
pupínky a má dar léčit zánět žaludku a kolitidu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.