sobota 2. června 2012

Klasika? Porchetta!






Porchetta je italská kulinářská tradice. Lahůdka, která se prodává, vaří a přípravuje po celé Itálii. Je to jedno nejrozšířenějších jídel (třeba jako u nás smažený sýr..... i když tohle je podstatně chutnější a propracovanější). Dokonce byla označena za tradiční produkt "prodotto agroalimentare tradizionale" .
O co jde? O skvěle připravené vepřové maso (nebo chcete-li roládu) plnou bylinek a koření. Italové si jí dopřávají s brambory, se zeleninou, ale nejvíc je rozšířená u stánků u silnice, kde se podává nakrájená na plátky ve světlém pečivu. 





Porchetta prý vznikla ve střední Itálii, nedaleko Říma. To ale ostatně není tak podstatné, jako skutečnost, že se s malými obměnami připravuje prakticky po celé zemi stejně. 

Ingredience
cca 4 kg vepřového masa
hrst nasekaných fenyklových semínek
2 chilli papričky (podle chuti můžete dát i víc)
několik bobkových listů
3 stvoly řapíkatého celeru
2 mrkve
1 cibule
7 stroužků česneku
čerstvý rozmarýn
bílé víno (4 dcl)

Jestli si porchettu chcete připravit doma, nejprve si kupte kvalitní maso u dobrého řezníka.  Chtějte kůži z vepřového bůčku, která je  dlouhá a dostatečně široké, abyste do ní mohli zabalit kus vepřové pečeně. Buď poproste řezníka, ať vám bůček rozkrájí tak, abyste to rovnou mohli v kuchyni použít. Pokud máte dobrý nůž zvládnete to i sami.





Takto rozřezaný vepřový bůček nejprve položte kůží nahoru a kůži příčně nařezejte (aby se štává při pečení dostala až dovnitř). Pak otočte,potřete nasekanými ingrediencemi - fenyklem, chilli papričkou, bobkovými listy a citronovou kúrou. Posolte. 




Na bůček položte celou část pečeně a zarolujte. Budete potřebovat provázek na zavázání, aby maso drželo pohromadě. 

Maso přendejte do pekáče a pečte cca 1 hodinu. Potom přidejte do k masu nakrájenou mrkev, cibuli, celer, česnek a rozmarýn. Zalijte cca 4dcl bílého vína. Dejte zpátky do rozpálené trouby a pečte další hodiny či hodinu a půl. 

Podávejte tak, jak máte chuť.... Nakrájejte na plátky a vemte na nejbližší piknik.
Pokud nemáte chuť sami maso péct - určitě jej nezapomeňte ochutnat při nejbližší návštěvě Itálie. Doporučuji u nějakého stánku u silnice. Ale snadno seženete v jakémkoli supermarketu.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.