neděle 16. září 2012

Minestrone

Tahle polévka ani nepotřebuje překlad. Všichni víme, že je to zeleninová pochoutka. Jen v některých rádoby italských restaurací by si měly zapamatovat jednu věc - všechny italské polévky, ať už pochází z jihu a jejich základ tvoří hodně rajčat a česneku, či ze severu, kde přidávájí fazole a někdy i těstoviny, jsou husté. Žádná voda a v ní plavající kousky zeleniny.



Minestrone pochází z italského minestra, což znamená polévka, a přípona "ONE" naznačuje, že se jedná o velkou polévku. Kdysi to bývala polévka z "cucina povera" tedy z kuchyně chudých. O Minestrone se dokonce vypráví nádherná legenda.....(můžete jí dnes před spaním povědět místo pohádky vaším dětem)..... V jedné malé chudé vesnice žil sirotek Beniamino, který stejně jako ostatní obyvatelé měl stále hlad. Jednoho dne se se rozhodl, že si uvaří polévku. Vzal velký hrnec, který mu zbyl po mamince a dal do něj dva kameny. Zapálil v kamnech a postavil hrnec s vodou a kameny na plotnu. Za chvíli přišel zvědavý soused, chtěl vědět, proč se chlapci kouří z komína a co vaří. "Polévku z kamenů" odvětil Beniamino. "O tom jsem nikdy neslyšel, máme s rodinou ještě dvě brambory, přidáme je do tvé polévky a najíme se společně," navrhl soused. A postupně začali chodit další sousedé - jeden nabídl hrst fazolí, druhý rajče, třetí mrkev..... Tak dlouho stáli nad hrncem, až ze všech ingrediencí vznikla hustá polévka, která celou vesnici zasytila.....



Na Minestrone neexistuje žádný pevně daný recept, vaří se v různých částech Itálie jinak a vždy se používá zrovna dostupná zelenina, jaká je v daném ročním období k dispozici. Je lehká a zdravá, vhodné k čištění těla a regulují střeva. Nevím, jak vy, ale já jí zrovna vařím.....



Ingredience:
2 hrsti fazolí (dopředu namočených ve vodě)
2 mrkve
1 řapíkatý celer
1 větší cuketa
2 větší brambory
2 velká rajčata
1 cibule
olivový olej
parmazán na posypání




Na olivovém oleji osmahněte cibulku, přidejte na kousky nakrájenou mrkev a celer a nechte chvíli osmahnout. Pak přisypte na kousky nakrájenou cuketu a kousky brambor. Zalijte vodou - ne moc, ani málo. 



Mezitím dejte vařit fazole. Až budou fazole al dente přilijte je i s vodou, kde se vařili do polévky. Nakonec do polévky pokrájejte rajčata. Buď vařte tak dlouho, dokud se zelenina sama nerozpadne (jako Beniamino), nebo půl polévky rozmixujte ponorným mixérem. Při podávání pokapejte olivovým olejem a parmazánem. 








2 komentáře:

  1. Moje zamilovaná polévka, kdybych měla vybrat jen jednu polévku na světě a dát jí gastro oskara je to minestrone :)))))

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle je super! Minestrone sem měl poprvé nedávno a teda...paráda. Tenhle recept zkusím. Už jsem to dělal podle tohoto: http://www.tradicnirecepty.cz/polevky/minestrone/

    A chválím fotky- hlavně tu předposlední :)

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.