sobota 22. září 2012

Gnocchi


Co takhle si ke svátečnímu nedělnímu obědu udělat domácí gnocchi. Uvidíte, že rozdíl v chuti mezi kupovanými a doma připravenými je obrovský……. Má to jedinou nevýhodu…. Už nikdy nebudete chtítí jiné gnocchi než ty domácí. Ty jsou totiž nadýchané jak obláčky a ke každé omáčce přilnout dokonole. Mohou být podávány jako primi, secondi i jako příloha.



Gnocchi jsou staré jídlo, které se kdysi připravovalo z mouky, rýže nebo strouhanky a vajec. Počátky gnocchi jsou pravděpodobně ze Středního východu. Přivezli si je odtud už v antické době Římané a zavedli je rychle do svého jídelníčku. Tehdy se samozřejmě ještě z brambor nevyráběly, ale konzumovaly se prakticky po celé Itálii a při renesančních hostinách to bývala skutečná lahůdka (tehdy se připravovaly ze strouhanky, mléka, nasekaných mandlí a vajec). Historie bramborových gnocchi začíná s prvními brambory dovezených z amerického kontinentu.

Slovo gnocchi může pocházet z italského slova nocchio, což znamená uzel nebo z nocca tedy koleno

Bramborové gnocchi jsou typické jídlo z karnevalu Verona, jehož původ sahá až do roku 1531. Tehdy postihl Veronu strašlivý hladomor. A podle legendy, šlechtic Tomaso Vico rozdávali gnocchi chudým a hladovějícím občanům města. Po jeho smrti, vznila tradice rozdávat gnocchi v ulicích. Proto dnes při karnevalu ve Veroně chodí Papa del Gnoco -  hlavní karnevalová masky (je to starší muž s dlouhým bílým plnovousem, oblečený v brokátu místo žezla drží obří vidličku a na ní napíchnutý velký nok) a rozděluje gnocchi všem návštěvníkům. Je tradičně volen z řad svých obyvatel.


ingredience:
6 brambor (nejlépe starších, červených)
hrst mouky
sůl
parmazán



Brambory nejprve omyjte, a tak jak jsou je ve slupce položte na vrstvu soli na pekáči. Pečte při 160 stupních cca 45 min. Poté je oloupejte, nastrouhejte, zasypte moukou a hrstkou parmazánu.




Udělejte jemné, lehce lepící se těsto. Nechte chvíli odležet.
Poté z těsta z udělejte dlouhou ruličku, udělejte z nich malé kousky a každý kousek otřete o hrot vidličky, tak aby se na jedné straně udělaly vroubky.




Dejte vařit vodu a přiravené gnocchi do nich vhoďte. Vyndejte hned jak vyplavou. Což bude trvat jen chvíli. Tak buďte připravení z naběračkou:))))







2 komentáře:

  1. Jéé ty jsou krásné, mě se vždycky povede chuť ,ale nikdy ne tak pěkný tvar :(((

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Ančovičko :-) prosím o radu dělala jsem gnochi podle receptu a nějak se mi nepodvedlo těsto a několik se mi jich ve vodě rozpadlo :-) nevíš co jsme mohla udělat špatně?

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.